Discussion about this post

User's avatar
Oguzhan's avatar

Elinize saglik, guzel bir analiz, bastan sona katiliyorum fakat muzigin notaya alinmamasinin sebebinin bilincli bir kacinma oldugu fikrinize katilmiyorum. Notaya alma eksikliginin pek cok sebebi var. Birincisi toplumdaki genel olarak yazma, kayit altina alma, belgeleme kultururun olmamasi. Yani hayatin her alaninda her sey yazili bir sekilde dokumente edilmis olsaydi da bir tek muzigi notaya almasalardi dediginiz gercekci olabilirdi. Sivil edebiyattan, gunluk tutmaya, dogum belgelerinden, mezarik kayitlarina kadar hayatin pek cok alaninda eksik olan bu kultur, muzik alaninda da kendini gostermistir.

Bir diger sebep ise Turk Muziginin notaya alinmasindaki teknik zorluklar. Ne bati notasi ne de hamparsum notasi Turk muziginin tam olarak notaya alinmasi icin teknik olarak yeterlidir. Muzik cumlesi icindeki cesnileri, inerken peslesmeleri, geckileri tam anlamiyla notaya alabilmek mumkun degildi, hala da mumkun degil. Buna benzer bir durum Hint muzigi icin de gecerlidir. Hint muziginde zaman zaman pek cok notasyon sistemi denenmistir ama tam anlamiyla notaya almaya imkan olmadigi icin yine Turk muzigindekine benzer bir mesk sistemiyle yuzyillar boyunca kusaktan kusaga aktarilmistir.

Heyhat, bu durumun busbutun kotu bir uygulama oldugunu da dusunmuyorum. Bu durumun yarattigi pek cok dezavantaj oldugu gibi aslinda olumlu yanlar da vardir, tipki masallar gibi her anlatilista biraz daha mukemmellestitilerek estetize edilmistir. Zaman icerisinde sanat seviyesi dusuk duzeyde kalan eserler ise dogal olarak elimine olmustur.

Expand full comment
1 more comment...

No posts